Strafrecht – Jeugdstrafrecht
Bijna iedereen die het woord strafrecht hoort heeft daar wel een voorstelling bij. Soms gebaseerd op televisieseries, waarin slimme advocaten hun cliënt met mooie woorden tegenover een jury op het nippertje weten te redden. Soms gebaseerd op wat er in de krant en op televisie wordt gezegd over strafzaken, daders en opgelegde straffen.
Wanneer u echter zelf met het strafrecht te maken krijgt, blijkt de werkelijkheid anders. Het begint vaak met een aanhouding en een verhoor door de politie op het politiebureau. Het kan zijn dat u daarna moet voorkomen. U krijgt dan een dagvaarding van het Openbaar Ministerie om te verschijnen voor de rechter, bijvoorbeeld de politierechter of de meervoudige kamer.
Soms krijgt iemand geen dagvaarding, maar krijgt hij een zogenaamd schikkingsvoorstel of transactievoorstel van de officier van justitie, waarbij tegen betaling van een boete van verdere vervolging wordt afgezien door Justitie.
Er kunnen zich allerlei vragen aandienen, zoals:
- Wat zijn mijn rechten bij een politieverhoor?
- Ik ben mijn rijbewijs kwijt. Wat moet ik doen?
- Moet ik een schikkingsvoorstel accepteren?
- Wat gebeurt er als ik het schikkingsvoorstel niet accepteer?
- Moet ik naar de rechtszitting?
- Mag ik zelf wat zeggen op de zitting en luistert de rechter daar dan naar?
- Wat doet de officier van justitie?
- Hoe zit het met getuigen?
- Wat gebeurt er als ik veroordeeld word?
- Krijg ik een strafblad?
Het strafrecht is een complex geheel van regels. Regels over wat strafbaar is, maar ook regels waar de politie, de officier van justitie en de rechter zich aan moeten houden in het onderzoek voorafgaand aan de zitting en tijdens de zitting.
Omdat het lastig kan zijn en er in korte tijd veel kan gebeuren, is het van belang dat u zich tijdig laat informeren of bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Onze advocaten zijn altijd bereid om u vrijblijvend kort van (telefonisch) advies te dienen. Uiteraard kunnen zij u ook bijstaan in een concrete strafzaak. Wat uw vraag ook is, het kan nooit kwaad u te laten informeren door een advocaat.
Jeugdstrafrecht
Soms kan het gebeuren dat een minderjarige in aanraking komt met het strafrecht. Als een minderjarige een dagvaarding krijgt om bij de kinderrechter te verschijnen, dan wijst de rechtbank, op grond van de wet, altijd een advocaat toe aan de minderjarige. Hij hoeft deze advocaat niet zelf te betalen; de advocaat wordt betaald door de Staat. De rechtbank heeft een lijst van gespecialiseerde jeugdstrafrecht advocaten. Mevrouw De Groene staat op deze lijst.